Birincisi 2016 yılının Mart ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın katılımıyla MAKÜ’de yapılan Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Sempozyumu ve Bilim Sanat Ödülleri Töreni’nin ikincisi bu yıl Mehmet Akif’in ata toprakları olan Arnavutluk’un Başkenti Tiran’da gerçekleştirildi.
Dış İşleri Bakanı Mevlüt ÇAVUŞOĞLU, Arnavutluk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlir META, Arnavutluk Kültür Bakanı Milena KUMBARO FURXHI, Tiran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mynyr KONİ, Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Büyükelçiler, Milletvekilleri, STK Başkanları, Jüri üyeleri ve basın mensuplarının katılımlarıyla düzenlenen tören, Türkiye ve Arnavutluk milli marşlarının okunması ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Kurumsal İletişim Merkezi tarafından hazırlanan ödül tanıtım filmi gösterimi ile başladı.
Tören açılış konuşmaları ile devam etti. Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol AKGÜN yaptığı konuşmada iki ülkeyi birbirine bağlayan Mehmet Akif Ersoy gibi önemli milli şairi anmak üzere toplandıklarını söyledi. Maarif Vakfının TBMM tarafından özel bir kanun ile kurulan kamu vakfı olduğunu hatırlatan AKGÜN, 2016'da kurulan vakfın 34 ülkede temsilcilik açtığını hatırlatan Akgün, 20 ülkede de okullarının bulunduğunu dile getirdi. Balkanlar'da bu yıl Kosova'da iki okul ile eğitim başladıklarını kaydeden AKGÜN, "Önümüzdeki yıl itibariyle Arnavutluk, Makedonya, Bosna Hersek ve Romanya'da da okullarımızı açacağız. Dolayısıyla Balkan coğrafyası bizim komşu coğrafya olarak eğitim alanında iş birliği yapmak istediğimiz en önemli coğrafyalardır. Bunlar bizim açımızdan komşu ve kardeş halklardır. Halktan halka ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Tiran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mynyr KONİ ise, Türkiye'den farklı üniversitelerle iş birliklerinin bulunduklarını kaydederek, Türkiye'deki eğitim kurumlarıyla iş birliğinin artmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ yaptığı konuşmada “Üniversitemiz yaptığı çalışma ve projelerle yerel, ulusal ve uluslararası alanda önemli faaliyetler üstlenmektedir. Elbette bu çalışmaları yaparken taşıdığımız ismin bize yüklediği sorumluluğun farkındayız. Zira Akif’in hayatı, şahsiyeti ve eserleri bize güç katmakta ve bize büyük ufuklar açmaktadır. Akif, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde başlayan ulusal kurtuluş savaşımızda bir nefer olarak yerini almış, zafer kazanılıncaya kadar fikri anlamda her türlü desteği vermiş, Anadolu’nun dört bir yanında mücadeleye aktif olarak katılmıştır. İşte böyle mümtaz bir şahsiyetin ismini taşıyan bir bilim kurumu olarak, biz de gece gündüz demeden var gücümüzle çalışmaktayız. Üniversite olarak bir yandan bilimsel çalışmalara ve diğer yandan da yerel düzeyde kalkınmayı destekleyecek projelere büyük önem veriyoruz. Üniversitemizin içinde bulunduğu Burdur ilinde hayvancılığı daha ileri noktalara taşımak için projeler geliştirdik, geliştiriyoruz. Bu sayede Üniversitemiz Türkiye’de hayvancılık alanında pilot üniversite olarak seçildi. Yakın bir gelecekte bu projelerimizin meyvesini hep birlikte alacağız.” dedi.
“Alternatif Sporlar, Sporcu Eğitimi ve Kamp Merkezi” projesinden de bahseden Rektör KORKMAZ, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’nın destekleriyle hayata geçiyor. Temelleri atılan ve hızla ilerleyen bu proje tamamlandığında sadece bölgemiz değil aynı zamanda ülkemizde önemli bir spor altyapısına kavuşacaktır. Bütün bu çabalarımız üniversite olarak bir eğitim kurumu olmanın yanında bölge ve ülke kalkınmasına destek olma misyonumuzun bir göstergesidir. Yine, Türkiye Yükseköğretim Kurulu’nun ilk kez 2017 yılında uygulamaya koyduğu Yurtdışı YÖK Bursları uygulamasında veterinerlik konusundaki burslu öğrencilerin eğitimlerinin üniversitemizde yapılmasına karar verildi. Karar sonrası vakit kaybeden yeni eğitim dönemimizde burslu öğrencileri üniversitemize kabul etmeye başladık. Balkan üniversiteleriyle bundan sonra çok daha güçlü işbirliklerini artırmak niyetindeyiz. Bugün dost ve kardeş ülke Arnavutluk’un başkent Tiran’da Mehmet Akif Ersoy adına düzenlediğimiz bilim ve sanat ödül töreni ile uluslararası sempozyumu, Balkan coğrafyasının seçkin bilim kurumlarıyla yapacağımız iş birliklerinin artırılması açısından bir dönüm noktası olarak görüyoruz. Üniversitemiz tarafından kendilerine verilen fahri doktora payesi ile artık Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ailesi olan Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt ÇAVUŞOĞLU’na böylesi bir etkinliğin düzenlenmesinde verdikleri desteklerle bizi yalnız bırakmadıkları için şahsım ve üniversitem adına içtenlikle teşekkür ediyorum. Bu güzel şehirde dost ve kardeşlik duyguları içerisinde gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikte bizimle iş birliği yapan, Tiran Üniversitesi ve saygıdeğer Rektörüne, Türkiye’nin yurtdışı eğitim faaliyetlerinde çok önemli bir misyonu üstlenmiş olan Türkiye Maarif Vakfı yönetim kuruluna ve başkanına ve bize katkı sağlayan Alsar Vakfı’na üniversitem adına teşekkürlerimi arz ediyorum. 2. Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödülleri’ne layık görülen değerli bilim insanları ve sanatçılarımız ve araştırmacılarımıza ve onların çalışmalarını değerlendiren, vakit ayıran Üniversitemiz ve ülkemiz için kıymetli jüri üyelerine bu çerçevede düzenlenen sempozyuma bildirileri ile katılan değerli araştırmacılarımıza da şükranlarımı sunmak istiyorum. Burdur’dan katılan Sayın Valim, milletvekillerimiz ve sivil toplum temsilcileri olmak üzere Türkiye’miz ve balkan coğrafyamızın değişik bölgelerinden bu organizasyona katılan herkese katılımlarından dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ayrıca bu etkinliğimizde kurumsal olarak destek veren Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumuna (TRT) ve Türk Hava Yolları’na teşekkürü bir borç biliyorum. Katılan herkese teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.
Daha sonra konuşan Arnavutluk Cumhurbaşkanı Ilir META ise sempozyuma katılmaktan gurur duyuyorum. Bugün etkinliğe katılarak iki konuda onur duyuyorum. Hem sempozyum gerçekleştirileceği için hem de önemli bir dostumuza fahri doktora verileceği için onur duyuyorum. Bu etkinliği düzenleyen Türkiye Maarif Vakfı’na da teşekkür ediyorum. Türkiye ve Arnavutluk arasındaki ilişkimiz hem dostluk hem kardeş seviyesindedir. Mehmet Akif Ersoy bu ilişkilerinin en güzel sembolüdür. Bunun yanında Şemsettin SAMİ de önemli milli figürlerimizden biridir. Bu isimler iki ülke arasındaki köprüleri kurmaktadır. Arnavutluk ve Türkiye arasında her alanda işbirliği bulunmaktadır. Dünya güvenliği ve istikrarı için önemli olan terörle mücadelemizde önemli işbirliğimiz bulunuyor. Türkiye Arnavutluk’a her alanda destek vermiştir. 90 yıllarının başında Türkiye Arnavutluk’a büyük destekler vermişlerdir. O dönemde birçok öğrencimiz Türkiye’de okumaya başlamıştır. Ve iki ülke arasındaki köprüleri daha çok geliştirmiştir. Türkiye, Kosova’nın bağımsızlığına da büyük destekler vermiştir. Türkiye’nin son dönemlerde verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz. İki ülke arasındaki işbirliğimizin gelecekte daha güçlü olacağını temenni ediyorum. Bugün çalkantılı bir dünyada yaşıyoruz. Yaşadığımız bölgelerde yaşanılan sıkıntıları göz önünde bulundurursak Türkiye milyonlarca mülteci bekleyerek bu krizlerde önemli destekler vermiştir. Dünyadaki istikrarına yardımlarını esirgememiştir. İnsani yardımları da çok büyüktür. Biz bu zor günleri sadece iki ülke arasındaki işbirlikleri daha çok güçlendirerek daha kolay atlatabiliriz. Bu faaliyeti düzenlediğiniz için organizatörlere teşekkür ederim. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı sunuyorum. Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇAVUŞOĞLU Bey’e söylemek istiyorum ki kardeş ilişkilerimiz her zaman sürecektir. Teşekkür ediyor hepinize saygılarımı sunuyorum.” şeklinde konuştu.
Program, "2. Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödül Töreni” ile devam etti. Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt ÇAVUŞOĞLU tarafından Bilim kategorisinde “Fen Bilimleri” alanında Derviş Karaboğa ve Prof. Dr. Hayrunnisa BOLAY BELEN’e; “Sosyal Bilimler” alanında Ahmet Ayhan ÇİTİL’e; Sanat kategorisinde “Sanatta Başarı” ödülü Müzikolog Yrd. Doç. Dr. Nuri ÖZCAN’a; “Türk İslam Kültürü Hizmet Başarı Ödülü”nü Büyüyen Ay Anadolu Mektebi’ne; “Mehmet Akif Ersoy Özel Ödülü” ise Prof. Dr. Adnan İSMAİLİ, Mehmet Rüyan SOYDAN, Alsar Vakfı ve Naim SÜLEYMANOĞLU’na verildi. Yakın zamanda kaybettiğimiz milli haltercimiz SÜLEYMANOĞLU’nun ödülünü abisi Muharrem SÜLEYMANOĞLU aldı.