Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi | Mehmet Akif Ersoy Uygulama ve Araştırma Merkezi

Bern’de “Çanakkale’den Milli Mücadeleye Mehmet Akif” Konulu Panel Gerçekleştirildi

İsviçre Bern Büyükelçiliği ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İşbirliği ile Bern’de Panel düzenlendi

İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü ile 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü programı kapsamında İsviçre Bern Büyükelçisi İlhan SAYGILI’nın daveti ile Bern Büyükelçiliği ve MAKÜ işbirliği ile düzenlenen “Çanakkale’den Milli Mücadeleye Mehmet Akif” konulu panel Bern’de gerçekleştirildi.

Panele Zürih Başkonsolusu Asiye Nurcan İPEKÇİ, Cenevre Başkonsolusu Mehmet Sait UYANIK, MAKÜ Rektörü Prf. Dr. Adem KORKMAZ, Rektör Yardımcısı ve Mehmet Akif Ersoy Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prf. Dr. Mehmet KARACA , Rektör Danışmanı ve Mehmet Akif Ersoy Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Doktor Öğretim Üyesi Mustafa KILINÇ , Mehmet Akif Ersoy Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Araştırmacı-Yazar Mehmet Rüyan SOYDAN, Bern’ de bulunan STK temsilcileri ve kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

18 Mart ‘da Bern Büyükelçiliği Konutunda gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını Bern Büyükelçisi İlhan SAYGILI yaptı. SAYGILI, ”Böyle anlamlı bir günde Akif’in adını taşıyan bir üniversitenin kıymetli Rektörünü ve yönetimini ağırlamaktan büyük bir onur duyuyorum.” dedi. İstiklal Marşı’nın önemine değinen SAYGILI, “Türk Milletinin bekası için cephelerde, 15 Temmuz’da meydanlarda ve görevleri başında şehit edilen diplomatlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum.” dedi.

Daha sonra 15 Temmuz gazilerinden Cemil KAYA isimli vatandaşımıza Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından gönderilen “Devlet Övünç Madalyası” takdim edildi.

Takdimden sonra moderatörlüğünü Rektör Prf. Dr. Adem KORKMAZ’ın yaptığı panele geçildi. KORKMAZ konuşmasında “Böyle anlamlı bir günde üniversitemizi davetinden ve böyle nezih bir katılımcı topluluğu ile bir araya getirdiği için Sayın Büyükelçimize teşekkürü bir borç biliyorum dedi. Mehmet Akif hiç şüphesiz Türk Edebiyatı’nın kudretli şairlerinden olmakla beraber, 20.yy ‘ın başında Türk kültür hayatına damgasını vuran mümtaz şahsiyetlerden biridir. ’’İlim zihniyetinde ecnebi, kalben de saf İslam” olan bir duruşun ve hayata tavır alışın öncüsüdür. Sağlığında dünya mülküne dair tek bir kazancı olmayan, ikbalin en basit derecesine bile tenezzül etmemiş Akif; etrafındaki yangını söndürme telaşıyla, kan ter içinde oradan oraya koşturup su bulmaya çalışan bir çalışkan adamdır. Bir taraftan başmuharrir sıfatıyla dergi çıkarır, bir taraftan üniversitede talebeye ders veren velut bir müderristir, beri tarafta cami kürsüsünde cemaatle vaaz eden bir din adamı, öte yandan mahalle kahvehanesinde ahaliye bilinç zerk eden yeri geldiğinde milletin mensubu olan, icabında cephede harbe koşan tam bir meydan, toplum ve mücadele adamıdır. Halktan biridir, halkın içindedir, halk için yaşamıştır. Sanatı ve şahsiyeti hayat içindir.” ifadelerini kullandı. Çanakkale Zaferinin Türk tarihi açısından önemine de değinen Rektör KORKMAZ, “Milli marşlar, ülkelerin dönüm noktası olarak kabul edilen zor dönemlerinde yazılırlar. Bu bilinçte olan İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy da kendisi yöneltilen bir soruya “Allah bu millete yeniden milli marş yazdırmasın” diye yine tarihe altın harflerle kazınan bir cevap vermiştir.Tevafukken 18 Mart tarihine denk gelen bu günde Kahraman Türk askeri Afrin’de Türk bayrağını göndere çekmiştir. Çanakkale Zaferinin hafızalara kazınan 57.Alayına ithafen Zeytin Dalı Operasyonunun 57. gününde bu zafer oldukça manidardır. Cenab-ı Allah mukaddes Türk ordusuna daha nice zaferler nasip etsin. Şehitlerimizi de bir kez daha rahmet, minnet ve dua ile yad ediyorum” dedi.

Rektör Danışmanı ve Mehmet Akif Ersoy Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Doktor Öğretim Üyesi Mustafa KILINÇ ise Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu zor durumu anlatarak “Kendi toprakları üzerinde 6 cephede fiilen dönemin en kuvvetli devletleriyle savaşan Osmanlı Devleti, kendi toprakları dışında 3 cephede de müttefiklerine yardım götürmek suretiyle 1. Dünya Savaşı boyunca toplamda 9 cephede savaşmak durumunda kalmıştır. Dikkat buyurunuz, o dönem için 9 farklı cephede varlık göstermek dahi her devletin kolay kolay başaramayacağı bir husus iken bu cephelerin bazılarında dünya savaş tarihine girecek muazzam zaferler kazanılmıştır. Bu zaferlerden en takdire şayan olan kuşkusuz 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferidir. Çanakkale’de yenilmez armada denilen dönemin en kuvvetli ordusuna karşı büyük bir zafer kazanarak İstanbul’u yani başkentimizi dolayısıyla devletimizi kurtardık. Ancak Çanakkale'de bir nesli kaybettik, Gelibolu'ya bir vatan hizmet edecek binlerce gencimizi toprağa verdik, Çanakkale Zaferi, bize en pahalıya mal olan zaferimizdir. Karşılığında en çok şehit verdiğimiz bir zaferdir. Bu zafer için hemen hemen her evden bir iki şehit verilmiştir. Türk Milleti, binlerce aydınını okumuşunu bu savaşta yitirmiştir. Anadolu'dan ve özellikle İstanbul'dan akın akın gelen gönüllü öğretmen, mülkiyeli, tıbbiyeli öğrenciler, Türk Ocakları'nda yetişmiş okur-yazarlar, aydınlar bu savaşa katılmışlar ve vatanları uğruna şehit olmuşlardır. Bu sebeple Çanakkale Zaferi Türk’ün galip gelip, sevinemediği zaferlerden biridir.” şeklinde konuştu.

Panelin son konuşmacısı Mehmet Akif Ersoy Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Araştırmacı-Yazar Mehmet Rüyan SOYDAN ise İstiklal Marşının yazılış hikâyesini aktardı.

Daha sonra Doç. Dr. Serdar TUNA ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Kurumsal İletişim Merkezi (KİMER) Müdürlüğü tarafından hazırlanan sergiye geçildi. Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ, Rektör Yardımcısı ve Merkez Müdürü Prf. Dr. Mehmet KARACA ve Araştırmacı Mehmet Rüyan SOYDAN katılımcılara sergilenen resimler hakkında bilgiler vererek, kendilerine yöneltilen soruları cevaplandırdılar.

Panel, misafirler onuruna verilen resepsiyonla son buldu.

Görseller